pentuopas!

RUOKINTA

Pentu on tottunut syömään 3 kertaa vuorokaudessa 7 -viikkoisena.

Aikuisena ruoki koira kerran tai kaksi päivässä.

Kuivamuonaa (riisi-liha) AIKUISTEN RUOKAA, EI penturuokaa tai junioriruokaa. Royal Canin mini (adult), Jahti&Vahti kana/riisi tai muuta laadukasta aikuisten ruokaa. Ei halpoja markettiruokia. Eli proteiinia n. 23 % ja rasvaa n. 13 %. NAPPULOIDEN PITÄÄ OLLA PÄÄASIALLINEN RUOKA.
Hieman lihaa; jauhelihaa, hirvenlihaa tai peuranlihaa raakana, annetaan vain yhdellä aterialla.
Piimää tai viiliä. Eri kupista. Aloita varovasti.
Aina vettä saatavilla.
Naudan tai hirven luita. Hampaat vaihtuvat hyvin ja pysyvät puhtaina.
(Lisäksi raakaravintoa, kuten porkkanaa, kurkkua, salaattia ja kesällä koirat syövät ruohoa ja marjoja. KOHTUULLISESTI. Näitä voi antaa hienonnettuna, jotta sulavat paremmin.)
Muista, että koira on lihansyöjä eikä kasvissyöjä.
EI lisäkalkkia eikä mitään pillereitä.

Anna pennun syödä itsensä kylläiseksi, vähennä ruokintakertoja, kun jättää ruokaa. N. 4kk iässä katso ettei liho liikaa. Älä tuputa ruokaa (esim. sekoittamalla koiranruokaan jotain hyvää). Koira voi esim. kuumalla ilmalla olla syömättä 2-3 vrk. Koiralle pitää antaa ruokarauha.

Aikuisen foxin normaalipaino vaihtelee n. 6-10 kg välillä, riippuen koiran koosta ja luuston vahvuudesta. Normaali uros n.40 cm painaa n. 9-10 kg. Muista, että liikalihavuudesta on terveydellisiä haittavaikutuksia ja se lyhentää koiran ikää.
Rotumääritelmä: http://www.foxterrier.fi/pdf/sileakarvainenkettuterrieri.pdf

KASVATUS

Pennun tullessa kotiin on meneillään nopean oppimisen kausi aina n. 16 viikon ikään asti. Pentu on opinhaluinen. Hyödynnä tämä aika. Kerro koirallesi , kuinka sinun seurassasi käyttäydytään. Älä kuitenkaan mene liiallisuuksiin. Samalla on meneillään arvojärjestyksen ja lauman muotoutumiskausi. Koiran pitäisi aina olla laumassa kaikkia ihmisiä alempana.

N. 6-9 kk iässä koiralle tulee murrosikä ja sen käytös voi tuolloin olla jukuripäistä. Tämä vaatii pitkää pinnaa ja päättäväisyyttä. MUISTA, ETTÄ KOIRALTA EI VOI VAATIA SELLAISTA MITÄ SILLE EI OLE OPETETTU.

Foxi on ihmisläheinen koira ja kaipaa myös huomiota ja omistajansa hyväksyntää ei pelkkää käskyttämistä.

Kasvatus ja koulutus ovat kaksi eri asiaa.

Kasvatus aloitetaan heti pennun saavuttua kotiin, varsinainen koulutus sitten kun koira on henkisesti kypsempi. Koulutuksen kesto sovitetaan koiran iän ja kehitystason mukaiseksi. Pentu ei ole kovin pitkäjännitteinen.

TÄSSÄ JOITAKIN VINKKEJÄ:

Opeta pennulle luoksetulo. Kutsu ystävällisesti ja anna makupala.

Kehu ja kiitä koiraasi, kun se tekee oikein. Puhu koirallesi.

ÄLÄ ANNA PENNUN PURRA ihmistä leikkimielelläkään. Aluksi se voi olla kiva leikki, mutta myöhemmin muuttuu turhaksi riitelyksi.

Sanalla EI ilmaistaan pennulle kielletty asia. Jos pentu ei muutaman kiellon jälkeen tottele, ota niskasta kiinni ja pidä paikallaan ja hieman ravista lyhyesti ja terävästi (emo komentaa pentua rähähtämällä ja näykkäisemällä). Tämän jälkeen lopeta ja anna pennun tulla (tai kutsu lempeästi) luokse ja ole sille ystävällinen. Älä näpsi nenälle äläkä lyö äläkä selättele pentua. Poikkeuksellisesti voit paukauttaa sanomalehdellä pöydänkulmaan ja karjaista.

Jos meno yltyy aivan mahdottomaksi laita hetkeksi vessaan istumaan ja miettimään (tämä laumasta eristäminen on kova rangaistus, jota pitäisi käyttää harkiten, eli ei jatkuvaa eristämistä). Erota kuitenkin se normaali hepulointi, jota tapahtuu esim. iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Aikuisena kovat otteet ja ruumiillinen kuritus eivät johda mihinkään, johtajuus pitää saada ihmisen haltuun pentuiässä.

KÄSITTELE KOIRAASI. Koiran pitää antaa katsoa hampaat ja leikata kynnet. Muista leikata kynnet kerran viikossa, jotta se oppii siihen!! Jos pentuna yrittää purra, ota koira kainaloon ja pidä kiinni, kunnes lopettaa. Hommaa ei jätetä kesken silloin kun pentu pullikoi. Jollei koiraa opeteta pentuna käsittelyyn, sitä on vaikea isompana siihen totuttaa. ÄLÄ LYÖ KOIRAASI!
Jos haluat koirasi käyvän näyttelyissä se tulee trimmata. Kasvattaja trimmaa ilmaiseksi! Olisi erittäin suotavaa, jos koiraa olisi opetettu jo kotona käsittelyyn pöydällä. Harjoittelu on helppoa: nosta koiraa pöydälle, harjaa ja koskettele koiraa. Katso hampaat korvat jne. surisuta vaikka sähköhammasharjaa koiran iholla, näin se tottuu tulevaan trimmaukseen. Juttele sille ja palkitse!

Pennun pitää saada LEIKKIÄ myös itsekseen. Sitä ei tarvitse leikittää koko aikaa. Sopivia leluja: kongi, umpikumiset lelut, ns. solmu. Lapsiperheessä ei taisteluleikkejä. Hyviä ovat etsimisleikit ja sellaiset tehtävät, joissa koira joutuu käyttämään nenäänsä ja aivojaan. Metsässä tai pihalla vapaana liikkuminen on hyvä tapa purkaa koiran energia.

KOIRAN KASVATUS ON AIKUISEN TEHTÄVÄ. Lapsi voi olla mukana, mutta lapsen vastuulle ei koirankasvatusta saa jättää. Kaikkinainen härnääminen on ehdotomasti kiellettyä. Ei sohita kepeillä tai kädellä tai jaloilla, pidetä ärsyttävää ääntä, ei häiritä nukkuessa, ei nostella mahasta, tiputeta tai muutenkaan riepotella pikkupentua.

Sisäsiisteys: Pentu on tottunut tekemään tarpeensa paperille. Ota matot pois ja laita paperia (ei koko huusholliin). Vie pentu sen herättyä ja syönnin jälkeen ulos. Kehu kun tekee ulos, älä rankaise vahingoista. Kun pentu on kasvanut ja ruokinta vähentynyt se pystyy pidättämään. Pikkupentu ei tähän kykene.
(kun pentu on sisäsiisti laita matot lattialla välittömästi! Liukkaat lattia ovat petollisia vilkkaalle koiralle!! Jos löytyy vanhoja huonompia mattoja vuoraa niillä liukkaat lattiat, kun pentu saapuu.)

ÄLÄ ANNA pennun hypätä korkeammalta, kuin mihin se on itse päässyt! Esim. jos nostat pennun sohvalle nostat sen myös itse alas!
ÄLÄ ANNA pennun juosta/leikkiä rappusissa!

Lenkkeillessä anna koiran ensin haistella riittävästi. Uroskoirat haluavat pissiä useita kertoja ulkoilun aikana. Haistelu on koiran työtä ja se tekee koiran rauhalliseksi (paitsi juoksuaikaisten narttujen pissit saavat tietenkin urokset tolaltaan). Sitten kun kävellään, taluttaja määrää tahdin. Aloita pennun kanssa ulkoilu pitkähköllä remmillä, jotta pentu saa liikkumavapautta ja ettei siitä tule vetäjää. Katso tietenkin kadulla, ettei hyppää pitkässä remmissä autojen eteen! Pidä kaulapanta riittävän tiukalla. ÄLÄ RASITA LIIKAA KASVAVAA PENTUA, JOTTEI TULE LUUSTOVAURIOITA.

Ole johdonmukainen. Opeta lyhyitä jaksoja kerrallaan. Kehu ja käytä makupaloja palkitsemiseen – ei kuitenkaan koko ajan – kun pentu tekee oikein. Esim. kynsien leikkuu sujuu makupaloja käyttäen miellyttävästi. Normaalissa päivittäisessä elämässä ei tarvitse koko aikaa koiraa palkita (lahjoa). Kehuminen on hyvä kiitos. Tottelevainen koira tottelee ilman lahjomista.

PUHU KOIRALLESI. Käytä normaalia ääntä – vaihda sävyä tarpeen mukaan. Kehut miellyttävällä äänellä kiellot tiukalla sävyllä. Älä kiellä ja käske koko ajan.

Anna koirallesi aikuisena riittävästi liikuntaa ja ennen muuta ÄLYLLISTÄ tehtävää.

Muista kuitenkin, että koiraa ei pidä aktivoida koko aikaa. Kun leikki on loppu se on loppu, ja tästä päättää ihminen. Koiran täytyy osata ja myös saada olla rauhassa. PENNULLE PITÄÄ JÄRJESTÄÄ LEPOHTETKIÄ. Vaikka näyttäisi siltä, että pentu jaksaa, se tarvitsee tasapainoiseksi koiraksi kehittyäkseen myös päiväsaikaan lepoa.

Kun koira nukkuu, sen pitää saada olla rauhassa!

Opeta koirasi olemaan myös yksin. Yksinoloa aletaan harjoittelemaan pian pennun tultua kotiin, jottei koirasta tule isompana ns. eroahdistuskoiraa.

Opeta myös, mitä tarkoittaa sana hiljaa. Koiran ei tarvitse turhaan räksyttää yleisillä paikoilla. Omassa pihassa vahtihaukku on normaalia. Foxi ei ole räksyttäjä eikä sen tarvitse haukkua kaduilla, näyttelyissä tai muualla harrastuspaikoilla.

Kaupungissa näytä pikkupennulle katuvilinää ensin sylissä ja pidemmän matkan päästä, jottei pelästy ja ala tavan vuoksi haukkuaräksyttää autoille, pyöräilijöille jne.

Älä jätä koiraasi yksin julkiselle paikalle.

Katso myös ettei kukaan kiusaa koiraasi.

SOSIAALISTA KOIRASI: käy sen kanssa kylillä ja yleisötapahtumissa sekä pentukoulussa, jotta tottuu ihmisiin ja toisiin koiriin.

Foxit tykkäävät harrastaa samoja asioita kuin ihmisetkin. Uimista (varo heikkoja jäitä). Kalastusta (katso ettei nielaise koukkua). Saunomista (anna saunamakkaran lisäksi myös vettä). Autoilua (turvallinen paikka on oma boxi). Veneilyä (muista turvaliivit ja varo isoja merilintuja, jotka jahtaavat ja voivat napatakin pienen koiran, samoin isot hauet). Pyöräilyä (varo ettei hyppää korista nähdessään oravan tms.)

Varo irtijuoksevia isoja koiria; ota koirasi syliin ja pistä takin sisään näkymättömiin. Valitettavan moni pieni koira on tullut purruksi.

JOS MENET NÄYTTELYYN, KOKEESEEN TAI KILPAILUUN, KOIRALLA TÄYTYY OLLA TUNNISTUSMERKINTÄ; MIKROSIRU, JONKA SAA ELÄINLÄÄKÄRILTÄ. SIRU KANNATTAA OTTAA 3KK ROKOTUKSEN YHTEYDESSÄ. (Nykyään on jo sirut valmiiksi)

HUOM! HUOM!
Pidä pentu SYLISSÄ rokotuksen ja sirun laiton ajan. Pienet terrierit esitetään näyttelyssä pöydällä, ja mikäli ensimmäinen kokemus pöydällä on epämiellyttävä, voi tulla vaikeuksia esittää koira näyttelyssä tai muussa koiran käsittelyssä.

NÄYTTELYKOIRILLE EI KANNATA OPETTAA PELKÄSTÄÄN ISTU –KÄSKYÄ. Niitä pitää opettaa seisomaan ryhdikkäänä pöydällä ja liikkumaan reippaasti hihnassa ja seisomaan ryhdikkäänä vapaasti maassa. Lisäksi niiden pitää olla tottuneita siihen, että vieras ihminen koskee niihin ja katsoo hampaita. Näitä kannattaa alkaa totutella ihan pennusta alkaen, ja harjoituksia pitää tehdä myös ryhmässä. Muista palkitseminen harjoituksissa.

ROKOTUS

Rokotukset 12vk ja 16vk iässä. Tämän jälkeen, kun on täyttänyt vuoden. Sen jälkeen aina alle kahden vuoden välein edellisestä rokotuksesta. Luolaharjoituksissa ja –kokeissa vaaditaan Rabies-rokotus otettavaksi joka vuosi. Jos on parvoa liikkeellä, kannattaa parvo-rokotus ottaa useammin.

MADOTUS

Madota pentu 10 viikon iässä. Tämän jälkeen 3,5 kk iässä. Madotusta ei samanaikaisesti rokotuksen kanssa. Ennen rokotusta madotus, jotta rokotteiden vasta-aineet muodostuvat. Madota vielä 6kk iässä. Tämän jälkeen 1-2 kertaa vuodessa, tarpeen mukaan. Merkki esim. Canex, Axilur

Ulkomailta tultaessa (paitsi Ruotsi ja Norja), vaaditaan ekinokokki madotus. Kysy tarvittaessa eläinlääkäriltä. Ohjeet löytyvät myös Kennelliiton sivuilta ja Maa-ja matsätalousministeriöstä.

MADOTUKSET: Canex, Axilur (saa apteekista) ohjeen mukaan.

HAMPAAT JA KORVAT

Noin 4kk iästä alkaen tarkkaile, että hampaat vaihtuvat. Vanha kulmahammas voi olla kiinni siihen asti, kun uusi hammas on kasvanut noin puoleenväliin vanhaa hammasta, jollei tällöin ole irronnut, pitää mennä lääkäriin poistattamaan vanha hammas. Anna pennulle oikeita luita, tällöin se jyrsii innokkaasti ja hampaat irtoavat.

Jos korvat alkavat nousta pystyyn ne pitää liimata. Ohjeet saat kasvattajalta. Tarkista korvien sisäpuolelta, ettei siellä ole törröttäviä karvoja (korvalehden alla), jotka häiritsevästi kutittavat.

KIINNIPITO

Tutustu kuntasi järjestyssääntöön ja muista metsästyslain mukaiset kiinnipitoajat.

SIISTEYS

Älä pese koiraa turhan usein. Varsinkin pesuaineilla pesu kuivattaa turkin ja ihon kun oma rasva peseytyy pois. Seurauksena on raapimista ja iho-ongelmia.

Korjaa koirasi jätökset pois yleisellä paikalla.

HARRASTUKSET

Foxin kanssa voi harrastaa monia lajeja.

Esimerkiksi:

TOKO:a, tottelevaisuuskoulutus.

AGILITYÄ, koirien esterata. Voi tulla agilityvalioksi.

MEJÄ:ä, metsäjälki, jossa koira seuraa metsään tehtyä verijälkeä. Voi tulla käyttövalioksi.

LUOLAKOKEITA; luolakokeissa testataan koiran luolametsästystaipumuksia. Voi tulla käyttövalioksi.

RAUNIOKOKEITA; etsitään ihmistä raunioista.

FLYBALL; esterata ja pallonnouto.

NÄYTTELYT; näyttelyistä saa tietoa Koiramme-lehdestä ja Kennelliiton nettisivuilta ja näyttelyilmoittautumislomakkeen saa tulostettua Kennelliiton nettisivuilta (muista maksukuitti näyttelyilmoittautumisen mukaan). Koiramme –lehden saa, kun liittyy Kennelliiton jäseneksi. Jäseneksi voi liittyä täyttämällä pennun mukana tulevan jäseneksiliittymislomakkeen. Rodun rotuyhdistyksenä toimii Suomen kettuterrierit ry. Yhteystiedot jäsensihteerille. yhdistyksen nettisivuilla lisää tietoa. (www.foxterrier.fi)

KYSY HARRASTUKSISTA LISÄÄ KASVATTAJALTA.

OPASTAN MYÖS NÄYTTELYHARJOITUKSISSA JA TURKINHOIDOSSA HENKILÖKOHTAISESTI. NEUVON NÄYTTELY-, KOE- JA KILPAILUILMOITTAUTUMISISSA SEKÄ OPASTAN HARJOITTELUISSA.

KIRJALLISUUTTA:

Sjösten-Folkesson: Arkitottelevaisuus

Anders Hallgren: Koiraongelmia ja ongelmakoiria (kaikki pehmeät opit eivät tehoa terrieriin)

Sven Jäverud: Koirakoulu I

Renee Sjöberg: Koirien kieli

Birgitta Wikström: Koiran sairaudet

Saki Paatsama: Terve ja sairas koira

Kirjoja saa ostaa Suomen Kennelliitosta ja löytynevät myös kirjastosta.

Lisäksi: Patricia B. McConnell : Hihnan toisessa päässä

Jan Fennellin kirjat
George A. Padgett: Control Of Canine Genetic Diseases

LUE KIRJOJA MAALAISJÄRJELLÄ. KAIKKI OPIT EIVÄT SOVELLU TERRIEREILLE.

MIKÄLI MAHDOLLISESTI KASVATUKSEN SUHTEEN TAI KOIRAN TERVEYDESSÄ ON JOTAIN ONGELMIA TAI KYSYMYKSIÄ OTA YHTEYS HETI, EIKÄ VASTA SITTEN, KUN ONGELMA ON PÄÄSSYT PAHAKSI. KASVATTAJA ON JUURI TÄTÄ VARTEN. JA EHDOTTOMASTI ILMOITA KASVATISSANI ILMENNEESTÄ PERINNÖLLISEKSI LUOKITELLUSTA SAIRAUDESTA MINULLE. SE ON TÄRKEÄÄ JATKOJALOSTUSSUUNNITELMIA TEHTÄESSÄ.

OTA KOIRALLE VAKUUTUS: HENKIVAKUUTUS JA ELÄINLÄÄKÄRIKULUVAKUUTUS (joka korvaa osan eläinlääkärikuluista). Eläinlääkäritaksat ovat isot, joten esim. tapaturman sattuessa kustannukset voivat olla useita satoja euroja.

Onnittelut. Olet päätynyt mahtavaan rotuun :D


Ilmainen www-laskuri